Η σωστή αποθήκευση του καφέ
Πώς να διατηρήσουμε την φρεσκάδα & το άρωμα του καφέ περισσότερο
Αγοράζεις τον καφέ της επιλογής σου, ανοίγεις την συσκευασία, σε παρασύρει το άρωμα και η φρεσκάδα, φτιάχνεις και το καφεδάκι σου και το απολαμβάνεις. Και μετά; Πώς θα διατηρήσεις το άρωμα και την φρεσκάδα που κάνουν την εμπειρία σου μοναδική; Δες παρακάτω τα “πρέπει” και τα “μη” στην αποθήκευση του καφέ.
Καλό είναι ο καφές να μείνει μακριά από αέρα, υγρασία, θερμότητα και φως για να διατηρηθεί φρέσκος για περισσότερο διάστημα. Επίλεξε ένα σκεύος αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς και καλύτερα ένα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο. Στη συνέχεια τοποθέτησέ το σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Σίγουρα όχι στο ψυγείο, όπως κάποιοι συνηθίζουν, καθώς είναι πολύ πιθανό να πάρει υγρασία αν δεν έχει κλείσει πολύ καλά, ενώ συγχρόνως είναι ευάλωτος στις μυρωδιές. Άλλωστε, οι χαμηλές θερμοκρασίες στερεοποιούν τα έλαια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κόκκων του καφέ και επηρεάζεται έτσι η επιτυχημένη εκχύλιση. Ένα σκοτεινό ντουλάπι με άλλες αντίστοιχες τροφές, ιδανικά χωρίς έντονες μυρωδιές, είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, καλύτερα να αποφύγεις σημεία κοντά στο νεροχύτη ή τον απορροφητήρα, όπου ενδεχομένως θα έχει υγρασία.
Προσπάθησε να μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητες που θα μείνουν περισσότερο χρόνο αποθηκευμένες και σίγουρα έτσι θα αλλοιωθεί η ποιότητα του καφέ από το άνοιγμα της συσκευασίας. Αν αγοράζεις κόκκους καφέ, π.χ. Segafredo Arabica, άλεσε λίγο κάθε φορά, μόνο τόσο όσο θέλεις να καταναλώσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις κάθε φορά φρεσκοαλεσμένο καφέ, ελαχιστοποιώντας την αλλοίωση των αρωμάτων και της γεύσης.
Αν ακολουθήσεις αυτές τις βασικές συμβουλές θα έχεις έναν φρέσκο καφέ με γεύση και άρωμα για περισσότερο καιρό.