Η εκχύλιση επηρεάζει την ποιότητα του ροφήματος
H παρασκευή του καλού καφέ είναι επιστήμη
Για εμάς που θέλουμε να απολαύσουμε έναν τέλειο κρύο ή ζεστό καφέ, η εκχύλιση είναι απλά ένα βήμα στη διαδικασία της παρασκευής του. Στην πραγματικότητα όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ροφήματος και απασχολεί ιδιαίτερα τους baristas, που ξέρουν τι σημαίνει και πως επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Ας το πάρουμε από την αρχή. Εκχύλιση είναι η διαδικασία όπου το νερό, ως ένας εκπληκτικός διαλύτης, έρχεται σε επαφή με τον καφέ και μεταφέρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία του αλεσμένου καφέ στο φλιτζάνι μας, σε υγρή πλέον μορφή. Άρα μιλάμε για νερό & καφέ. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, είναι και λίγο “χημεία”. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εκχύλιση, όπως ο καφές (από που είναι), ο βαθμός άλεσης του καφέ, το νερό (π.χ. πόσο σκληρό είναι), η θερμοκρασία, ο χρόνος επαφής καφέ με ζεστό νερό, ο τρόπος διαβροχής (ενστάλαξη ή ντουζιέρα), ο στροβιλισμός, τα φίλτρα και η καθαριότητα της μηχανής.
Έτσι, για να έχουμε μια γενική εικόνα, μια γρήγορη εκχύλιση θα έχει αποτέλεσμα έναν υδαρό καφέ, χωρίς αρώματα, χωρίς καλή κρέμα και πιθανώς με ξινή γεύση. Ανάλογα, ένα νερό που είναι αρκετά σκληρό δεν θα καταφέρει να αποσπάσει τα στοιχεία του καφέ για να τα βγάλει στο φλιτζάνι.
Όπως καταλαβαίνουμε είναι “επιστήμη” το θέμα και έχει και άλλα κεφάλαια, αλλά τώρα έχουμε μια πρώτη εικόνα για την εκχύλιση. Απολαύστε τον καφέ σας και εμείς θα σας επιμορφώνουμε με ό,τι πληροφορία μπορεί να κάνει την απόλαυσή μας καλύτερη.